Klik Lagi.!!!

Friday, September 9, 2011

~Modular Origami (Truncated Hexahedron)-Matematik~

Assalamualaikum...

Haiiiiiii... 

Kita  bertemu kembali dengan segmen terbaru PEAHLABU iaitu belajar origami.. Origimi yang terpilih untuk jannah tunjuk kepada anda semua ialah Modular Origami iaitu TRUNCATED HEXAHEDRON... anda tahu tak bagaimana rupa truncated hexahedron..???..haaaa... siapa yang belajar matematik.. mesti korang dah tahu kan... bagi siapa yang tak tahu.. korang pergi GOOGLE dan taip truncated hexahedron, nanti korang tahula jawapannya... hahaha


kalau anda tahu, truncated hexahedron ini berasal daripada hexahedron.. hexahedron tu sebenarnye CUBE jer.. korang tahu cube..??? cube tu segiempat sama dalam bentuk 3D... truncated ni terjadi apabila setiap bucu hexahedron tu dipotong... dan jadila truncated hexaheron... apabila dah jadi truncated hexahedron, setiap characteristic of hexahedron dah berubah... so, kalau nak tahu lebih lanjut tentang truncated hexahedron ni, tengok internet la yer... 


ini jannah nak tunjuk sedikit hasil kerja jannah buat truncated hexahedron HANYA GUNA 12 KEPING KERTAS sahaja... tanpa mengguna sebarang gam pon... SIAPA YANG BERMINAT, boleh la korang belajar... jannah sebagai pelajar(guru pelatih) matematik, perlu belajar benda ni, sebab esok jannah akan bertemu dengan GURU-GURU SEKOLAH MENENGAH DAN PENSYARAH-pensyarah DARI BANGLADESH... ini kerja international.. , so kene buat yang terbaek.. untuk tahu lebih lanjut kisah jannah bersama warga pendidik  BANGLADESH.. tengok entri akan datang ok..  =)


ini hasil yang pertama... =)



dan yang ini hasil truncated hexahedron yang besar dan juga yang kecil.


yang besar jannah buat... yang kecil dan paling menguji kesabaran tu, kawan jannah buat,, fazlin =)


ini sahaja cerita tentang ini... kita bertemu pada entri akan datang ok... bye2... nak bersiap ke pengambaran PutihStar Production untuk video ketiga plak... byeee semuaaaa...... =)


p/s esok jumpa rakyat Bangla.. nak cari jodoh ni... muwahahahaha..

sekian terima kasih

LIKE
kalu la korang suke kan.. tekan like kat bawah tu yer.... hehehe..tata..

4 comments:

Anep Radzi said...

buat kt aku satu..hehehe

.::Nuruljannah::. said...

bagi kertas.. meh aku buat... kertas skunk mahai ooo

wmhafiz said...

Perghh.. kreatif giler.

Aku kalo try wat kompem jadi sarung ketupat kelapa nie... haha...

syaidatie nurdilla said...

Creative nyer.. @~@

Nuffnang