Klik Lagi.!!!

Saturday, May 14, 2011

BEN ASHAARI UCAP SELAMAT HARI GURU


Assalamualaikum

Hye Semua... =) 

sebenarnye, mula2 entri dalam ni jannah buat semepena HARI GURU untuk menceritakan pengalaman diri.. tapi disebabkan abg BEN Ashaari ada buat segmen.. so, jannah first time join this segmen.. so, cerita maw panjang giler.. =)
TAJUK ASAL [SELAMAT HARI GURU ENGKAU UMPAMA MATAHARI BUKAN LILIN =) ]

Santai Bersama BEN ASHAARI

nak join.. klik sini------ >>>>(BEN ASHAARI)



UMUR 5 TAHUN, 6 TAHUN (tadika Islam, Base Camp)

>>  masa ni jannah belajar di tadika islam.. jannah bersyukur sangat, masa 5 tahun dan 6 tahun ni, jannah selalu jugak la dalam exam dapat no 1 or no 2 or no 3... acecece.. seronok la kan.. time kecik-kecik.. bile success je, bangga giler.. HEBAKK la konon kan.. hahaha.. tiap-tiap tahun naik pentas, ambil hadiah, muka bangga.. BALIK RUMAH je.. tak taw nak buat apa, masuk dalam bilik, duduk SORANG-SORANG, senyap-senyap... buka pintu almari dinding di bilik.... pintu besarr ooooo... boleh main conteng-conteng... hehe.. (tadi kat tadika dah CURI kapur).. so, balik rumah, ambil kerusi belajar yang kecik tu, letak depan pintu almari (almaklumla budak pendek, tak sampai la).. dan BERMULA SESI MENGAJAR HANTU...hahahaa... MAIN CIKGU-CIKGU ok.. masa ni CIKGU pakai skirt, tak pakai baju... hehehe.. kakak masuk bilik, tekejut tengok.!!! Dan dia tanye... PEAH.! Hang mengajar sapa???.. hantu la tuuu.....


UMUR 7 TAHUN – 10TAHUN (Sek. Ren. Kebangsaan Sri Adika Raja, Gerik, Perak. 1997-2000)

>> masa ni dah kurang sikit kot main cikgu-cikgu ni... tapi MASIH MENCURI KAPUR DI SEKOLAH AGAMA... TAPI.. ingat tak.?? Dulu-dulu masa kat sekolah cikgu mesti tanya, apa cita-cita kamu bila besar nanti.??... haaaa.. masa ni aku jawab 3 kerja jer... kadang2 pilihan pertama, CIKGU-POLIS-BOMBA.. kadang2 aku jawab pilihan pertama, POLIS-CIKGU-PENSYARAH..haaa duk ulang kerja ni je lah... masa tu, mana tahu lagi nak jadi doktor ke hape ke.. taw sebut CIKGU jer.. yela, tiap-tiap hari tengok cikgu jer, dan main cikgu-cikgu dekat rumah...


UMUR 11 TAHUN-12 TAHUN (Sek. Kebangsaan Batu 4, Gerik, Perak. 2001-2002)

>> masa ni aku dah kene tukar sekolah dah, dekat giler dengan rumah..dan aku ialah anak sulong yang ambil UPSR dekat sekolah baru aku tu... alhamdulillah jugak, masa ni, masih bijak kot.. always top 3 la.. dan kawan-kawan selalu mintak tolong aku ajar mereka MATEMATIK.! Sebab aku memang SUKA GILER MATEMATIK.! .so, 3 orang kawan aku ni mintak sangat aku JADI CIKGU MEREKA, dan aku buat tuition untuk mereka.. (ni baru darjah 6 ok)... kalau free time petang je, mereka ni datang rumah aku, belajar matematik... komfem2 la aku conteng dinding rumah aku dengan kapur yang aku curi kat sekolah agama..sebagai pendorong semangat AYAH CARI PLAYWOOD (tak taw betol ke tak ejaan tu).. dan aku conteng2 la kat situ... alhamdulillah kawan-kawan succes jugak la..


UMUR 13 TAHUN – 17 TAHUN ( MRSM GERIK 2003-2005, MRSM TAIPING 2006-2007)

>> masa ni aku dah jarang jadi cikgu, sebabnyer aku dah masuk sekolah asrama.. member-member sekolah aku ni bijak-bijak belaka.. kalau aku jadi cikgu, aku yang kene balik nanti...hahaha... tapi masa form 5, kadang-kadang aku jadi jugakla cikgu untuk member rapat aku untuk subjek MATH & ADD MATH...ni jer subjek yang aku pernah highest pon.. yang lain macam haram.. fail pon pernah...hahaha



UMUR 18TAHUN-21TAHUN

>> mula-mula aku masuk ASASI UIA kat pj tu.. masih subjek yg fokus matematik.! Aku suka, suka sangat.. walaupon LAMPI GILE time ni.. kalau balik kelas je, mesti kene balajar balik, sebab tak dapat SATU BENDA pon dari kelas.. huhu. Then dapat TAWARAN CIKGU.. parents push me suruh AMIK CIKGU ni jugak.. AKU BUAT SOLAT ISTIKHARAH PON, dalam MIMPI aku, cakap tentang sekolah, aku pergi makan kat mahallah zainab pon, aku tertengok tv tentang sekolah dan cikgu, dan aku pergi library.. aku TERBACA NOVEL sekolah jugak... kemana-mana aku pergi mesti ada kaitan SEKOLAH DAN MURID = CIKGU..so, aku pon pergila ke INSTITUT PERGURUAN DARULAMAN UNTUK opsyen MATEMATIK / PJ / BI.. 


CIKGU YANG MASIH INGAT SAMPAI SEKARANG... KENAPA.??


cikgu yang jannah ingat sampai sekarang ialah CIKGU WAN (cikgu matematik jannah dari 1999-2000). jannah suka cara dia mengajar, jannah faham, dia selalu bantu jannah la dalam matematik ni.. TAPI masa jannah darjah 6, masa nak ambil UPSR, cikgu ni MEMPERLEKEH jannah.. dia cakap kawan jannah(yang best student ni) komfem dah dapat A matematik.. dia komfem la dapat 5A.. "habisla kamu jannah"..sampai hati dia cakap macam tu... TAPI TAK PA.. bila result keluar.. Jannah dapat 5A.. kawan best student tu TAK DAPAT... itulah dikatakan REZEKI... APA2 PON, berkat beliau ajar.. Jannah sekarang hampir2 menjadi CIKGU MATEMATIK.


KENANGAN SAYA SEBAGAI GURU


actually jannah BAKAL GURU.. pernah pergi sekolah sebanyak 3x dah.. itu pun pergi seminggu jer, bukan untuk PRACTICAL lagi... tapi seronok la pergi sekolah, sebab semua murid-murid call me CIKGU JANNAH.. bangga.! bukan takat anak murid.. tapi SEMUA panggil CIKGU JANNAH.


KESIMPULAN 

So, dari cerita aku ni kan.. baru AKU SEDAR.. rupa-rupanya ALLAH SWT dah tetapkan kerjaya aku ni dari KECIK-KECIK lagi... rupa-rupanya dari kecik lagi aku nak jadi CIKGU RUPANYA... TAPI BERLAGAK.!!! Masa belajar kat MRSM DULU.. kalau cikgu tanya jer, mesti nak JADI DOKTOR.!!.. YELA, JAGA STANDARD la kan... semua kat situ nak jadi doktor and engineer je, so, aku pon tiru la..hahaha..


Tapi betullah, apa guna aku belajar mrsm gerik & mrsm taiping kan... komfem la nak jadi pelajar yang SUCCES GILER... jadi doktor, enginieer sume...tapi sebenarnya hati ni tak sampai ke situ pon... LAYAK JADI CIKGU JERRR...JERRR.??????..owh NO.!!!! Sekarang cikgu da ada ijazah ok... gaji sama ja yang lain...


Dan sekarang sempena hari guru ni, aku rasa BANGGA plak jadi cikgu ni.. sebab.. CIKGU NI disambut besar-besaran seluruh negara... bayangkan, BUKA TV jer, tengok.! PM, ARTIS, PENSYARAH, PROFESOR, AZNIL HJ NAWAWI, JURUTERA, DOKTOR, semuaaaaaaaaaaaaaaaaa UCAP TERIMA KASIH CIKGU.!!!

SAYA BANGGA JADI CIKGU.!!!


TANPA GURU.. tak wujud semua cendiakawan kan..??betol tak.??? So, semua cikgu dan bakal-bakal cikgu.. bangga la dengan kerjaya korang semua.. dan DIDIKLAH ANAK BANGSA SUPAYA JADI ANAK YANG BERJAYA DAN MENGENANG JASA..DAN IKHLASKAN HATI SEMASA MENDIDIK ANAK BANGSA.


SEKIAN TERIMA KASIH. =)

23 comments:

blackroses said...

dari segmen ben ashaari..
salam hari guru dik...semoga akan menjadis eorang guru yang cemerlang..jom singgah blog sis..
http://roziana81.blogspot.com

.::Nuruljannah::. said...

thank u sis.. =)

Gen2Merah said...

salam singgah dari blog en Ben.. salam ukhuwah Salam Hari Guru 2011
daripada folower 117..

http://gen2merah.blogspot.com/2011/05/segmen-ben-ashaari-ucap-selamat-hari.html

Haris Kaito said...

dari blog abg Ben...
jom singgah blog sy...
follow lebih baik...he3...

JOM TERJAH SINI!

ika said...

hee . anahhh ! semoga anah sentiasa sukses di masa hadapan ! x sangka dr dulu lg anah minat jd cikgu . Profesion ni amat-amat lah mulia . good luck babe ! :)

John Kalabu said...

saya kawan dia(cikgu jannah)...

.::Nuruljannah::. said...

Gen2Merah :: salam ukhwah =)
thanks sudi follow blog xseberapa ni.. heeee

.::Nuruljannah::. said...

ika :: ... tula ika.. bile jannah buat cerita ni, n fikir2 balik.. rupa2nya janah dr dulu nak jd cikgu..heeeee.. thanks ika =)

.::Nuruljannah::. said...

john Kalabu :: terima kasih mengaku saya kawan.. terharu..!! >_< gedik.!

Siti Noraisyah said...

Selamat hari guru.. ^^
walaupun blom jd guru lagi, heheee...

Awangku Johan said...

salam ziarah dan salam perkenalan bakal cikgu dari laman blog abg ben.. saya follo blog cikgu ni yaa... Ada masa mai la singgah n follow la sekali blog saya cgu Awang yang tak seberapa ni... Huhuhu

shahjiehan said...

aik..apsal sesat ke langkawi plak ni..saya ade kat padang mat sirat~ hehehehe

selipar biru said...

jannah!
kekekekeke

fuuyooh said...

salam kenal.. dtg dr blog Hj ben.. hehe..
Hentam Saja lah

.::Nuruljannah::. said...

siti Noraisyah :: ye2.!! terima kasih..heeeee.. ni just nak amik aura cikgu je ni.. supaya semngat jadi cikgu. =)

.::Nuruljannah::. said...

Awangku Johan :: salam perkenalan =)
time kasih sudi follow yer.. =)

.::Nuruljannah::. said...

shahjihan :: sesat seminggu je kat langkawi haritu... kene pergi sekolah seminggu... sekrang kat jitra balik dah.. =)heeeee

.::Nuruljannah::. said...

seliper biru :: Aina...
heeeeeeeee =)

.::Nuruljannah::. said...

fuuyooh :: salam kenal..heeee =)

bunga said...

siapalah kit tanpa guru.:)

.::Nuruljannah::. said...

betol.. =)
guru pon mendidik bakal guru ni jugak. =)

aida4eva said...

guru mencorak insan..sygi guru anda.. :)

http://aida4eva.blogspot.com

eh..sem 3 ipg ye??sama lah kitaaaa~ :)

gud luck exam :)

.::Nuruljannah::. said...

yup.. sem 3...
good luck exam jugak aida. =)

Nuffnang